12/3/13

Περιήγηση - Αξιοθέατα

Διαβαίνοντας μονοπάτια εντός και εκτός της Λάρυμνας, μέσα σε ένα φυσικό τοπίο απέριττης ομορφιάς, θα συναντήσετε αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχαίας και νεότερης ιστορίας της περιοχής.


  • Σε δεσπόζουσα θέση βρίσκεται ο περίφημος Κυματοθραύστης, χτισμένος μεταξύ 6ου και 4ου π.χ. αιώνα.
  • Δίπλα στη θάλασσα σώζονται ερείπια τειχών και πύργων της σημαντικής αρχαίας Ακρόπολης της Λάρυμνας. Η Λάρυμνα κατοικείται ήδη από την Προϊστορική εποχή. Στα ιστορικά χρόνια υπήρξε κατά περιόδους άλλοτε λοκρική και άλλοτε βοιωτική πόλη. Στο λόφο Παζαράκι εντοπίζονται ίχνη προϊστορικού οικισμού. Δίπλα του περνούσε ο αρχαίος δρόμος προς
    τη Βοιωτία, τμήμα του οποίου σώζεται. Στο λιμάνι της σημερινής πόλης σώζονται λείψανα αρχαίας οχύρωσης κλασικών χρόνων, ισοδομικά κτισμένης και σε ένα σημείο με πολυγωνική τοιχοποιία.

  • Στις θέσεις Παζαράκι και Λαγονήσι υπάρχουν κατάλοιπαπροϊστορικών οικισμών.Αξίζει να επισκεφτείτε το φαράγγι με τις πηγές Κιαχοβρύση, όπου υπήρχε η αρχαία οδός που συνέδεε την Κωπαΐδα με το λιμάνι της Λάρυμνας.
  • Με τη βοήθεια των ντόπιων μπορείτε να ανακαλύψετε πολλούς σημαντικούς νερόμυλους και να αποτυπώσετε τη γοητεία τους στη μνήμη και στις φωτογραφικές μηχανές σας.
     
  • Με βάρκα μπορείτε να μεταβείτε στο καταπράσινο, ήρεμο νησάκι που βρίσκεται μέσα στον κόλπο της Λάρυμνας. Εκεί βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου του Νέου (κτίσμα του 1493), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ερειπωμένος βυζαντινός ναός του Αγ. Νικολάου
    Λάρυμνας στη θέση Μεσαίος Μύλος. Είναι τρίκογχος ναός, με ιδιομορφίες στην κάτοψη. Έχει τριμερές ιερό και διευρυμένη τη δυτική του κεραία. Στα δυτικά υπήρχε στενός κεραμοσκεπής νάρθηκας που σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του έχει καταρρεύσει. Η τοιχοποιία του αποτελείται από μικρούς ημιλάξευτους λίθους και πλίνθους. Ο τρούλος, που έχει καταρρεύσει, είχε πώρινο γείσο και ημικιονίσκους. Το μνημείο, με μορφολογικούς συσχετισμούς, χρονολογήθηκε στο 12ο αι.

1 σχόλιο: