12/3/13

Περιήγηση - Αξιοθέατα

Η Αρκίτσα είναι χτισμένη στις δύο πλαγιές λόφου. Τα σπίτια, με τις πετρόχτιστες ασπρισμένες με
ασβέστη μάντρες, με τις ξέχειλες λουλουδιασμένες αυλές, απ’ τις οποίες ξεχύνονται μυρωδιές
εσπεριδοειδών, κυδωνιάς, αρμπαρόριζας, ανεβαίνουν μαζί με τα δαιδαλώδη, στενά δρομάκια του χωριού και φθάνουν στην κορυφή του λόφου, όπου το μάτι χάνεται στην πανοραμική θέα του
Ευβοϊκού.


  • Εκεί βρίσκεται η πέτρινη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, προς τιμήν της οποίας γίνεται πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο.
  • Χαμηλότερα βρίσκεται η κεντρική εκκλησία του χωριού, ο Άγ. Γεώργιος με το τεράστιο ρολόι και τις βροντερές καμπάνες, τα κελεύσματα των οποίων συγκεντρώνουν το ηλιοκαμένο ποίμνιο από τον κάματο της ελιάς και της θάλασσας.
  • Για προσευχή και κατάνυξη επισκεφτείτε το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Λουκά, πουβρίσκεται σε μια κατάφυτη από υπεραιωνόβια πλατάνια περιοχή, σπάνιου φυσικού κάλλους.
  • Σε κοντινή απόσταση από την Αρκίτσα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Αλόπη. Στην αρχαιότητα Αλόπη ονομαζόταν ένας όρμος στον Ευβοϊκό κόλπο κοντά στην Αρκίτσα και η πόλη που ήταν χτισμένη εκεί. Κατά την ανασκαφική έρευνα βρέθηκε πόλη των ύστερων ελληνιστικών χρόνων και της ρωμαϊκής περιόδου, με μεγάλο μέρος της οχύρωσής της. Εντοπίστηκαν και βυζαντινοί τάφοι.

 
  • Αγ. Αικατερίνη Αρκίτσας. Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί το νοτιότερο τμήμα μιας άγνωστης
    σήμερα παλαιοχριστιανικής πόλης που καταλάμβανε τη βόρεια κλιτύ ενός λόφου ανατολικά της
    ακρόπολης της αρχαίας Αλόπης, στη θέση “Αγία Αικατερίνη” Αρκίτσας.
    Η παλαιοχριστιανική βασιλική Αγ. Αικατερίνη ήταν τρίκλιτη, ξυλόστεγη, με προεξέχον εγκάρσιο κλίτος και χωρίς υπερώα. Το κεντρικό και εγκάρσιο κλίτος καθώς και η αψίδα του ιερού κοσμούνταν με ψηφιδωτά που είχαν θέματα γεωμετρικά και φυτικά και διατηρούνται σήμερα σε μέτρια κατάσταση. Στο πρόπυλο αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο με επιγραφή που έφερε το όνομα του χορηγού της ψήφωσης Γερόντιου. Το αίθριο ήταν τρίστωο, με φρέαρ στο κέντρο του υπαίθριου χώρου. Από τα νότια προκτίσματα τα δύο δυτικότερα δωμάτια ανήκουν σε βαπτιστήριο (προαύλειος οίκος και φωτιστήριο με ωοειδή κολυμβήθρα επενδεδυμένη με μαρμάρινα πλακίδια) και τα δυο ανατολικότερα σε διακονικό. Τα βόρεια προσκτίσματα χρησίμευαν στην αποθήκευση των προσφορών των πιστών.Το μεγάλο οικοδόμημα στα νοτιοδυτικά της βασιλικής διέθετε προθάλαμο πλαισιωμένο από δυο δευτερεύοντες χώρους και κεντρική αίθουσα πλαισιωμένη από δυο στενότερες επιμήκεις.
 
  • Πάνω από την εθνική οδό, στο ύψος του χωριού, βρίσκεται ο “καθρέπτης της Αρκίτσας”,μια εμφάνιση του σεισμικού ρήγματος Αρκίτσας – Καμένων Βούρλων. Πρόκειται για μια κάθετη
    επιφάνεια, η οποία στη γλώσσα των γεωλόγων ονομάζεται “κατοπτρική” γιατί είναι λεία και μοιάζει με καθρέπτη. Θεωρείται γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιου ερευνητικού ενδιαφέροντος. Οι λείες αυτές επιφάνειες είναι χαραγμένες από αναρίθμητες γραμμώσεις, λόγω της τριβής των πετρωμάτων την ώρα του σεισμού.
    Κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα θα βρείτε πολλές σύγχρονες παραθεριστικές κατοικίες, πολλές εκ των οποίων ενσωματώνουν στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και πανσιόν που προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου