11/3/13

Λιβανάτες



Εδώ και δεκαετίες οι Λιβανάτες αποτελούν ένα από τα πλέον γνωστά παραθεριστικά κέντρα της Φθιώτιδας. Ένας περίπατος στα δρομάκια της κωμόπολης των Λιβανατών και στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού της, όπου το αγροτικό στοιχείο συνυπάρχει με το θαλασσινό, θα σας ταξιδέψει στη γαλήνια φιλόξενη ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Δεν είναι λίγοι αυτοί που γοητεύθηκαν από τη φυσική ομορφιά του τοπίου, την αυθεντικότητα και την ευγένεια των ντόπιων και επέλεξαν την περιοχή για να κτίσουν τις εξοχικές τους κατοικίες.
Η ευρύτερη περιοχή των Λιβανατών, πέραν των φημισμένων όμορφων ακρογιαλιών της με τα καθαρά νερά, έχει να επιδείξει πλούσια αρχαία και νεότερη ιστορία. Στο λόφο Πύργο των Λιβανατών, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως λείψανα αρχαίας πόλης, η οποία, σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, είναι ο αρχαίος Κύνος. Σύμφωνα με τη μυθολογία στον Κύνο έζησαν μετά τον κατακλυσμό ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα, γενάρχες των πρώτων Ελλήνων.



Στο κέντρο των Λιβανατών υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά σπίτια βαμμένα με έντονα χρώματα, σύμφωνα με την αισθητική των ιδιοκτητών τους. Στις σύγχρονες οικίες γίνεται προσπάθεια ενσωμάτωσης παραδοσιακών στοιχείων. Η καρδιά της γραφικής κωμόπολης χτυπάει στη μικρή και ζωηρή πλατεία του Αγίου Χαραλάμπους, που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία
που υπάρχει εκεί. Το ηρωικό παρελθόν του τόπου μαρτυρά η ύπαρξη ανάγλυφου του ήρωα του 1821 Οδυσσέα Ανδρούτσου, ο πατέρας του οποίου γεννήθηκε στις Λιβανάτες. Τα μπαλκόνια των οικιών και των συγκροτημάτων ενοικιαζόμενων δωματίων αλλά και οι κήποι τους ξεχειλίζουν από φυτά, πολύχρωμα λουλούδια και εσπεριδοειδή, που ευδοκιμούν στην περιοχή λόγω του ήπιου κλίματος που διαθέτει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου